5 tips
om zelf je oprit aan te leggen

Als je thuiskomt is de oprit het eerste wat je ziet. Toch staat de aanleg van je oprit vaak het laatst op de planning. Bovendien heeft niet iedereen de kennis en middelen om een oprit aan te leggen. Je kan een expert inschakelen om het voor jou te doen of je kan het helemaal zelf proberen. In deze blog geven we 5 tips mee om zelf je oprit aan te leggen.

1. Maak een plan van aanpak en bepaal hoe je oprit eruit moet zien

Nadat je besloten hebt waar je oprit moet komen, denk je best al eens na over het materiaal dat je zal gebruiken bij de aanleg van je oprit. Hoeveel materiaal heb je nodig, waar moet je alles plaatsen, hoe gaat dat in zijn werk? Niet alleen de vragen zijn omvangrijk, ook de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Gaande van klinkers en beton tot grind en natuursteen … Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, dus denk hier goed over na.

2. Plaats de kantopsluiting

De tweede stap in het proces is de plaatsing van kantopsluiting. Hiermee vermijd je dat je oprit zal verschuiven en blijft alles mooi op zijn plaats. Vooraleer je dit kan doen, dien je de grond volledig vrij te maken van alle vuil en graaf je de grond uit. Hoe diep dit moet zijn is afhankelijk van de dikte van de fundering, de onderfundering, de straatlaag en het bestratingsmateriaal. Wanneer je de grond uitgegraven hebt, plaats je de kantopsluiting. Leg deze aan in gestabiliseerd zand, zodat die mooi op zijn plaats blijft. Hou je waterpas erbij en zorg ervoor dat alles loodrecht is.

3. De juiste fundering is belangrijk

De plaatsing van de fundering is afhankelijk van het bestratingsmateriaal van je oprit. Daarbij is de opbouw van de fundering van groot belang. De ondergrond moet steeds goed stabiel, droog en verdicht zijn. Ook stabilisatiematten of een mechanische trilplaat behoren tot de mogelijkheden. Informeer je dus goed als je de bestrating uitkiest.

4. Afwateringssystemen voorkomen overstroming

Regenwater moet weg kunnen stromen om overstromingen te vermijden. Daarom denk je ook best na over een afwateringssysteem. De oprit aanleggen op een lichte helling richting de straatkant is al een goede oplossing. Daarnaast zijn er ook afvoergoten en waterdoorlatende tegels die overstroming geen kans geven.

5. Bestrating van je oprit

Alle vorige puntjes afgevinkt? Dan kan je nu starten met de bestrating van je oprit. Leg de mooie klinkers neer in een zorgvuldig uitgekozen patroon of giet de grindsteentjes uit. Gegarandeerd krijg je een mooi resultaat. Heb je toch nog hulp nodig bij de aanleg van je oprit? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een expert die je met veel plezier verder zal helpen.

Onze topproducten

GERELATEERDE ARTIKELEN

Uitgezocht: sierbestrating voor je oprit

Een oprit is een belangrijk element van je woning. Natuurlijk wil je niet dat jouw oprit een spiegel is van de andere opritten in de straat. Met sierbestrating doe je jouw oprit opvallen. In deze blog lees je meer over sierbestrating, de mogelijke bestratingsmaterialen en geven we enkele voorbeelden van bestrating voor je oprit ter inspiratie.

LEES MEER

Ga de landelijke toer op met een oprit in kasseien

Kasseien worden al jarenlang gebruikt voor de aanleg van wegen en terrassen. Maar steeds vaker gaan mensen voor kasseien om hun oprit te bestraten. Zeker voor mensen die fan zijn van een landelijke stijl, zijn kasseien aangeraden. Simpele stenen met een ouderwetse uitstraling, perfect voor liefhebbers van landelijk wonen. Het duurzame materiaal heeft een authentieke look en is bovendien enorm sterk. Waarom je het best kiest voor een kasseien oprit? Lees hier meer over de voordelen en mogelijkheden van kasseien.

LEES MEER

YouTube
Pinterest
LinkedIn