De 3 meest gemaakte fouten
bij de aanleg van een terras

De aanleg van een terras is geen fluitje van een cent. Omdat je met heel wat rekening moet houden, verlies je snel iets uit het oog. Om te voorkomen dat je voor problemen komt te staan, presenteren we je in deze blog graag de 3 meest gemaakte fouten bij de aanleg van een terras.

De foute steen- of tegelsoort

Het allerbelangrijkst is misschien wel de steen-, klinker- of tegelsoort die je op je terras wenst te leggen. Je kan simpelweg de tegel die je in je interieur gebruikt doortrekken naar buiten, maar niet elke steensoort is geschikt voor buiten. De drie beste soorten voor buitengebruik zijn volkeramische tegels, betonklinkers en natuursteen.. Een ander aandachtspunt is de gladheid van de tegel. Natuursteen kent verschillende oppervlakte afwerkingen, beton verschillende vormen en kleuren, en bij keramiek kan je kiezen tussen verschillende kleuren en prints. Kies voor een ruwe, gestructureerde afwerking en voorkom valpartijen bij regenweer of nabij het zwembad.

Een slechte onderbouw

Het is cruciaal om een stevige onderbouw te realiseren bij de aanleg van je terras. Stem daarom de onderbouw van je terras eerst en vooral af op de ondergrond. Een ondergrond in klei? Of een zandbodem? Het type bestrating bepaalt de onderbouw die jij moet aanleggen. Daarnaast hou je het best ook rekening met de belasting op de tegels. Een gezellig loungehoekje heeft een andere ondergrond nodig dan een oprit bijvoorbeeld. Maak je gebruik van losse klinkers of grind? Dan mag je de plaatsing van een kantafsluiting of borduur zeker niet vergeten. Anders zullen de stenen verschuiven of loskomen.

Bovendien heb je toch een flinke dosis technische kennis nodig om de gepaste onderbouw aan te leggen. Weet je niet welke onderbouw geschikt is voor het type steen dat jij op je terras wilt? Vraag dan zeker advies bij een van onze experts.

Geen terrasafwatering

Terrasafwatering is tot slot ook erg belangrijk. Deze stap wordt vaak uit het oog verloren, waardoor het water op je terras blijft staan. Voorzie een afwatering van 1% voor beton en 1,5% voor natuursteen en keramiek. Neem een goot met gepaste afmetingen rekening houdend met de oppervlakte van het terras. Dat kan handig zijn als je het terras schuurt met zeep en het gebruikte water niet naar je gras wil vegen. Een goot met een aangepaste dimensie is daarvoor ideaal.

Advies nodig voor de aanleg van jouw terras? Onze adviseurs helpen je graag!

Onze topproducten

GERELATEERDE ARTIKELEN

Blauwsteen: het blauwe goud op je terras

Blauwsteen, ook wel hardsteen of petit granit, is een van de beste bouwmaterialen van Europa. Het wordt gebruikt voor onder andere terrassen, opritten, raamdorpels, vloeren, trappen, schouwen … Omdat de blauwe hardsteen zo veelzijdig is, kan je terras een laagje blauw goud zeker waarderen. In deze blog maak je kennis met blauwsteen, de soorten blauwsteen en de voordelen van deze steensoort.

LEES MEER

Terrastip: een stijlvol terras met betonlook tegels

Ben je op zoek naar een warme, exclusieve tegel om je terras mee te bekleden? Dan zijn betonlook terrastegels de ideale keuze. Betonlook tegels zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben ook alle voordelen van een keramische tegel, maar met het uitzicht van een cementvloer. Uitstekend in een stijlvol en hedendaags interieur.

LEES MEER

YouTube
Pinterest
LinkedIn